Kawaii kleding | YesStyle (2024)

Wat is Kawaii mode?

Kawaii mode verwijst naar Japanse modestijlen die een flamboyante uitdrukking van 'kawaii' of 'schattigheid' omarmen. Kawaii kleding benadrukt kinderlijke, onschuldige en lieve ontwerpen om gedurfde en schattige looks te creëren. De levendige kleuren, patronen, texturen en stijlen die in manga, films en games voorkomen, worden op kawaii manier tot leven gebracht.


Hoewel het woord en concept van kawaii een lange geschiedenis heeft in Japan, is de moderne kawaii cultuur ontstaan ​​uit de veranderende sociale en politieke zeden van de jongere generatie in de jaren zeventig. Gedurende deze tijd protesteerden studenten tegen autoriteit en kwamen ze in opstand tegen beperkend onderwijs en tradities. De Kawaii cultuur is ontstaan ​​uit deze jeugdbeweging als een vorm van zelfexpressie die brak met de normen en conventies van volwassenen. Van schattig handschrift tot schattige outfits en schattige personages, zoals Hello Kitty. De kinderlijke ontwerpen en uitdrukkingen van de kawaii cultuur weerspiegelen de aantrekkingskracht van niet opgroeien. De eigenzinnige stijlen en kleuren van kawaii mode staan voor geluk, onschuld, positiviteit en individuele expressie.


Kawaii modemerken zoals Pink House en Milk doken op in de jaren zeventig en de wijk Harajuku in Tokio veranderde in de feitelijke kawaii-modehoofdstad. Harajuku werd de thuisbasis van subcultuurmode, een plek waar je jonge mensen kunt spotten met opvallende en fantasierijke looks. Kawaii mode groeide verder toen Japanse idolen en kunstenaars experimenteerden met de esthetiek. Uiteindelijk verspreidde de kawaii mode zich naar het westen, vooral in de jaren 2000 toen Amerikaanse popsterren zoals Gwen Stefani de kawaii Harajuku-modestijl overnamen. Wat begon als een jeugdbeweging in Japan, veranderde in een wereldwijd cultureel fenomeen.


Populaire Kawaii kleding for Heren&Dames

Kawaii kleding is een mix van vrolijke en schattige esthetiek in vrolijke kleuren. Je hoeft niet in dienstmeisjesjurken of Harajuku-kleding te zijn om kawaii te kleden. Zowat elk kledingstuk met een kinderlijke uitstraling kan kawaii zijn, van een kauwgomroze sweatshirt tot een anime-hoodie tot een gebreide trui met een Peter Pan-kraag. De meest populaire kawaii kleding heeft schattige anime- en cartoonprints, evenals een heleboel versieringen.


Populaire kawaii kleding voor dames omvat A-lijn jurken die tot boven de knie zijn uitgesneden, korsettopjes, tops met pofmouwen, geplooide rokken en hoge sokken. Hoe extravaganter, schattiger en sprankelender de look, hoe beter. Kleding in de stijl van Japanse schooluniformen, gedragen door anime-personages zoals Sailor Moon, heeft ook de kawaii look. Andere populaire kawaii esthetische kleding en accessoires zijn onder meer tule rokken, gekleurde pruiken en stukken met patroonprints, gegolfde zoomlijnen en details van kant, strik en lint.


Hoewel kawaii mode meer wordt geassocieerd met damesmode, kunnen mannen de kawaii esthetiek ook gemakkelijk omarmen met kleding die kleuren en prints benadrukt. Edgy street fashion items hebben vaak elementen van kawaii, zoals felgekleurde sneakers of oversized hoodies en T-shirts met prints van anime karakters. Patronen zoals dambord, strepen en plaid zijn ook populair in kawaii mode voor heren.


Hoe draag je kawaii outfits?

Er zijn veel verschillende manieren om kawaii-outfits te stylen, aangezien er verschillende substijlen zijn onder kawaii-mode, zoals Lolita en yume kawaii.


Lolita-mode is misschien wel de meest bekende kawaii-stijl die schattigheid combineert met elegantie. Een Victoriaans geïnspireerd Lolita-ensemble met grillige en sierlijke kleding popachtige kenmerken. Een klassieke Lolita-look bestaat meestal uit extravagant versierde blouses met pofmouwen, strikken, kant en ruches die in klokvormige rokken zijn gestopt. Sommigen dragen een korset over de blouse voor een extra vrouwelijk tintje. Kousen of kniekousen met versieringen, zoals linten of vlinderdassen, worden gecombineerd met Mary Janes of andere schoenen met bandjes en blokhakken. Om de Lolita-outfit compleet te maken, kun je accessoires dragen met een hoofdtooi ontworpen met strikken. Soms hebben deze accessoires opvallende details, zoals gouden belletjes en een kanten randje. Ga voor een zoete Lolita-look met lichte en pastelkleuren en motieven, zoals desserts, fantasie en bloemen.


Een kawaii outfit hoeft niet alleen te bestaan ​​uit snoepkleuren en lieve designs. Sommige kawaii fashionista's kiezen voor de ‘grungier’ esthetiek van donkere kleuren en gotische thema's. De gotische Lolita-look heeft dezelfde decadente stijl en hetzelfde silhouet als de klassieke Lolita, maar dan in stemmige motieven en donkere kleuren zoals zwart en kastanjebruin. In plaats van de sierlijke kralen en linten van klassieke Lolita-jurken, kan de gotische versie worden aangevuld met kanten handschoenen, gespen en chokers, of gecombineerd met punkelementen zoals kettingen en netkousen.


Yume kawaii is een 'dream cute'-esthetiek met sprookjes- en fantasiemotieven. Yume kawaii is gevuld met roze, paarse en turquoise blauwe kleuren en heeft zachte en dromerige looks uit een pastelpalet. Pastelkleurige tops, jurken en uitlopende rokken met charmante prints en patronen, zoals unicorns, koeienprint, wolken, sterren, stippen en fruit, zijn populaire items voor een yume kawaii-look. Strikken, linten en hoofdversieringen, zoals pastelkleurige pruiken en schattige konijnenoren, komen ook vaak voor in yume kawaii-outfits.


Net als bij yume kawaii, draait de esthetiek van fairy kei vooral om fantasie en pastel en is gebaseerd op tekenfilms uit de jaren 80 en popcultuur voor een schattige vintage stijl. Om je eigen relaxte yume kawaii- en fairy kei-looks te creëren, ga je voor oversized pullovers, T-shirts en sweaterjurken in gedempte pastelkleuren met lieve prints, en maak je de look af met kawaii accessoires zoals hoge sokken, een hartvormige tas of zelfs een teddybeer. Voor een alternatieve kijk op de kawaii esthetiek combineer je pastel-goth-mode pastelkleuren met goth- en grunge-elementen.


Een andere unieke manier om kawaii kleding te dragen is door middel van cosplay, waarbij je je verkleed als personage. Populaire ideeën voor kawaii cosplaykostuums zijn onder meer Hatsune Miku, Sailor Moon, Sakura Kinomoto van Cardcaptor Sakura en andere magische meisjespersonages – of laat je inspireren door favoriete kawaii mode karakters!


Kawaii kleding | YesStyle (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5922

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.