Islamitische Basisschool El Habib (Maastricht) | Scholen op de kaart (2024)

Silexstraat 41 6216 XB Maastricht

Islamitische Basisschool El Habib (Maastricht) | Scholen op de kaart (1)
  • Basisonderwijs
  • Islamitisch
  • 374 leerlingen
  • Download de Schoolgids

In het kort

Toelichting van de school

In 1997 is islamitische basisschool El Habib in Maastricht opgericht. Aanleiding hiervoor was dat er veel vraag was naar basisonderwijs met een islamitische identiteit.

Wij zijn de enige islamitische basisschool in de regio Maastricht en omstreken. Sinds juli 2017 zijn wij gehuisvest in onze nieuwbouw. Het nieuwe schoolgebouw ondersteunt onze onderwijsvisie en past bij het moderne onderwijs dat wij bieden.

Onze leerlingen komen niet alleen uit Maastricht, maar ook uit andere plaatsen in de regio. De ouders van onze leerlingen zijn van verschillende afkomst. De meeste leerlingen hebben wel de Nederlandse nationaliteit. Op de teldatum 1 februari 2022 telde onze school 389 leerlingen. We houden de groepsgrootte beperkt tot ongeveer 20 leerlingen. Daarom is elke groep opgedeeld in 2 klassen. Zo kunnen we waarborgen dat alle leerlingen de nodige aandacht en begeleiding krijgen.

Missie en visie

  • Wat is de missie en visie van deze school?

    Visie en missie van El HABIB

    Het onderwijs dient de kinderen voor te bereiden op en in staat te stellen tot volwaardig functioneren in en deelnemen aan de Nederlandse samenleving, met de nadruk om dit te doen vanuit de eigen levensbeschouwelijke en culturele achtergrond.

    De motto’s zijn:

    • “Samenwerkend aan een sterke basis voor actief burgerschap
    • “Achterstand is geen lot”
    • “Ieder thuis is een school en iedere ouder is een leerkracht”

    Deze motto’s vormen de leidraad op onze school en geven vorm aan ons onderwijs encultuur. We hechten veel waarde aan de synergische cirkel oftewel samenwerking tussen de school, de kinderen en de ouders.

    De samenwerkingsrelatie binnen deze cirkel berust op wederzijds vertrouwen en respect. Men beoogt een gemeenschappelijk doel waarbij de school, de leerling en de ouders vanuit een duidelijke rolverdeling hun verantwoordelijkheden opnemen.

  • Op welke manier geeft deze school invulling aan de identiteit?

    El HABIB, daar voelt iedereen zich thuis.

    De identiteit van onze school is onderscheidend van andere scholen. De islamitische levensbeschouwelijke identiteit bepaalt het voornaamste verschil in het onderwijs. We streven ernaar onze leerlingen een sterk islamitisch bewustzijn mee te geven. Hierdoor begrijpen ze de islamitische waarden en kunnen ze deze later zelfstandig toepassen.

    Identiteit van de school komt tot uiting op verschillende manieren:

    • De leerlingen beginnen de dag met soera El Fatiha,
    • We vieren islamitische feesten (Ramadanfeest en Offerfeest),
    • De dag- en weekroosters zijn aangepast aan het islamitische karakter van de school,
    • We houden ons aan afgesproken regels m.b.t. kleding, voeding en leefwijze.

    Naast de islamitische feestdagen, hebben de leerlingen ook vakantie tijdens Kerst, Carnaval, Pasen en Hemelvaart.

    Wij leven in een multiculturele samenleving. Daarom vinden wij het belangrijk om onze leerlingen ook kennis te laten maken met andere culturen. Op onze school werken niet alleen leerkrachten van allochtone afkomst, maar ook autochtone leerkrachten. Hier is bewust voor gekozen, zodat er beter samengewerkt kan worden aan een sterke basis voor actief burgerschap. Dit is tevens ons motto.

    El Habib…samenwerkend aan een sterke basis voor actiefburgerschap.

    De naam ‘El Habib’ staat voor de geliefde, de boezemvriend. Wij willen graag vriendschap onder de mensen uitdrukken, ongeacht nationaliteit, afkomst, huidskleur, levensopvatting, politieke kleur enz.. Wij willen ook een basis bieden, waarin ieder kind zich kan herkennen en waarop hij kan terugvallen. Tevens willen wij een eenheid vormen met de ons omringende multiculturele Maastrichtse samenleving met behoud van eigen identiteit.

    Wij vragen begrip en acceptatie vóór en van andere culturen.‘El Habib’ wordt bezocht door kinderen uit Maastricht en omgeving. De school ondersteunt de ouders om hun kinderen tot goede burgers op te voeden.

    De islamitische opvoeding gebeurt door middel van:

    • godsdienstlessen,
    • het vieren van de islamitische feesten,
    • het naleven van leefregels,
    • de dagelijkse omgang met elkaar.

    Omgang met elkaar

    Behandel een ander zoals je wilt dat mensen jou behandelen!” Dit is ons uitgangspunt dat we bij de omgang met elkaar en de kinderen aanhouden. Basis voor de omgang met elkaar is respect voor de ander, ongeacht uiterlijke kenmerken. Beleefdheid, geduld, eerlijkheid, openheid en correct gedrag zijn de omgangsvormen die we de kinderen proberen aan te leren. In iedere groep wordt de dag geopend met Soera El Fatiha, de openbaring (uit de Heilige Koran).

    Regels binnen de school

    Om bovengenoemde omgangsvormen een kans te geven, gelden er regels binnen de school. In de dagelijkse omgang vinden we het belangrijk dat wij elkaar in openheid en eerlijkheid kunnen benaderen en aanspreken.Verder vinden wij het ook belangrijk dat er op school rust en orde heerst.

    El Habib heeft 3 schoolregels:

    • Wij zijn aardig voor elkaar en helpen elkaar.
    • Wij zorgen goed voor onze spullen en die van anderen.
    • Als iemand mij hindert, vraag ik om te stoppen.

    Saamhorigheidsgevoel

    Het saamhorigheidsgevoel is zeer sterk aanwezig op onze school. Dat is goed te merken bij de viering van de islamitische feesten en bij veel andere activiteiten die door ouders ondersteund worden.Ook is de saamhorigheid goed te merken bij de omgang met elkaar in en rondom de school.

Kenmerken van de school

  • Veiligheid en geborgenheid
  • Ouderbetrokkenheid
  • Kwalitatief goed onderwijs
  • Opbrengstgericht werken
  • Actief burgerschap

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Het aantal leerlingen bepaalt of de school groot is of klein. Je ziet hier het aantal leerlingen dat op 1 oktober stond ingeschreven op deze school. Tijdens het schooljaar kan het aantal natuurlijk iets veranderen. De school kan je alles vertellen over het verloop van het aantal leerlingen en of er een duidelijke oorzaak is voor eventuele schommelingen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
374
Landelijk gemiddelde
214

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

  • Alles wat je wilt weten over de opvang:

    Hoe wordt opvang geregeld?

    Opvang voor schooltijd
    • Door leerkracht/team
    Tussenschoolse opvang
    • Er is geen opvang
    Opvang na schooltijd
    • Door leerkracht/team
    • In samenwerking met ouders

    Waar vindt de opvang plaats?

    Opvang voor schooltijd
    Buiten het schoolgebouw
    Tussenschoolse opvang
    Er is geen opvang
    Opvang na schooltijd
    Buiten het schoolgebouw

    Zijn er kosten voor de ouders?

    Opvang voor schooltijd
    Nee
    Tussenschoolse opvang
    Er is geen opvang
    Opvang na schooltijd
    Nee
  • Wanneer zijn de vrije dagen en schoolvakanties?

    VanTot en met
    Herfstvakantie16-10-202320-10-2023
    Kerstvakantie25-12-202305-01-2024
    Voorjaarsvakantie12-02-202416-02-2024
    Pasen01-04-202401-04-2024
    Ramadanfeest10-04-202412-04-2024
    Meivakantie29-04-202410-05-2024
    Hemelvaart09-05-202410-05-2024
    Pinksteren20-05-202420-05-2024
    Offerfeest17-06-202417-06-2024
    Zomervakantie08-07-202416-08-2024
  • Is er opvang tijdens vrije dagen en schoolvakanties?

    Nee

Weergave Schooltijden en opvang

Welk rooster hanteert deze school?

Continurooster

korte middagpauze, alle kinderen blijven over op school, één of meerdere middagen per week vrij

Opmerkingen bij het rooster
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

Handige informatie

  • Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?

    In ons onderwijs zien wij vorming en opvoeding van leerlingen als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders en onderwijspersoneel. School en ouders zijn partners, met de leerkracht als onderwijsprofessional en de ouders als ervaringsdeskundige.

    De nauwe samenwerking tussen school, leerling en ouders vormt de kern van dit succes. De kracht van de synergische cirkel met leerling, school en ouders berust op wederzijds vertrouwen en respect, waardoor er geen kloof tussen school, leerling en ouders ontstaat. Hierin is de school de professional die de samenwerking initieert en bewaakt. Wat de school als initiator doet is educatief partnerschap met de ouders aangaan en ervoor zorgen dat de voorwaarden voor het slagen van de samenwerking gecreëerd worden.

    Aan het begin van deze samenwerking wordt het belang ervan nadrukkelijk uitgesproken en worden er concrete afspraken over de bijdrage van iedere partij gemaakt om het gezamenlijk doel te bereiken, namelijk het beste uit ieder kind te halen. Op deze manier ontstaat een productieve relatie, waarin alle betrokkenen zich committeren aan het belang van de samenwerking en het doel ervan.

    Het motto van de school: “Ieder thuis is een school, iedere ouder is een leerkracht.”

    Voor verdere informatie over educatief partnerschap verwijzen we u naar ons document ‘ontpopping van ouders tot leerkrachten’.

  • Op welke manier informeert deze school de ouders?

    Het partnerschap tussen El Habib en de ouders heeft betrekking op:

    1. Informatie: hoe informeren wij de ouders?

    - Schoolgids

    - Website

    - Nieuwsbrieven via Parro

    - Schoolkalender

    - Themabijeenkomsten

    - Infoavond

    - Rapportgesprekken

    - Adviezenboekje ouders

    - Actualiteiten per mail

    - Algemene evaluatiebijeenkomsten

    2. Gesprek: welke mogelijkheid bieden wij de ouders om met ons in gesprek te gaan?

    -Infoavond

    -Oudergesprek

    -Rapportgesprek

    -Gesprek via Parro

    3. Ouderhulp: hoe kunnen ouders helpen en hoe organiseren wij de ouderhulp?

    -Bijdrage aan feesten

    -Luizencontrole

    -Hulp bij excursies

    4. Medezeggenschap: hoe hebben ouders inspraak?

    -Inspraak via de oudergeleding van de MR.

    5. Educatief partnerschap: hoe kunnen ouders bijdragen aan de ontwikkeling van hun kind?

    -Huiswerkplanning en huiswerkbegeleiding thuis

    -Adviezen opvolgen uit het adviezenboekje

  • Hoe kunnen ouders meedenken en -praten over het beleid?

    Ouders praten mee via:

    • Algemene evaluatiebijeenkomsten
    • Ouderraad
    • Medezeggenschapsraad
  • Wat is de klachtenregeling?

    De klachtenregeling van de school is opgenomen in het schoolveiligheidsplan en in de schoolgids van de school.
  • Bij welke activiteiten werkt de school samen met ouders?

    De ouderraad is een inspraakorgaan binnen de school. In de ouderraad krijgen ouders de kans om te overleggen met elkaar, de schoolleiding en het personeel.In samenwerking met het team, organiseren zij in de loop van het schooljaar een aantal activiteiten.

    Deze activiteiten zijn: Ramadanfeest - Offerfeest - Schoolreis - Koningspelen - Sport- en speeldag - Schoolkamp - Zwemmen -

    Hand & spandiensten - Luizenbrigade - Letterfeest groep 3 - Klassenouder

    Bezoek; kinderboerderij - speeltuin- bibliotheek - bakker - ziekenhuis - museum - bejaardenhuis

  • Wat is de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage?

    €40,00

    Wat wordt met dat geld gedaan?

    • Schoolkamp
    • Schoolreis
    • Zwemles
    • Offerfeest
    • Ramadanfeest

    Zijn er overige vrijwillige schoolkosten?

    Nee

    Extra informatie over ouderbijdrage

    Betalen van de ouderbijdrage is niet verplicht.

    Als sommige ouders, door welke reden dan ook, de ouderbijdrage niet (kunnen) betalen, zal dit geen consequenties hebben voor de deelname van kinderen (van de ouders die niet betaald hebben) aan de door de ouderraad georganiseerde activiteiten.?

    U kunt ook bij uw gemeente tegemoetkoming in de kosten van sociale- en culturele activiteiten binnen en buiten school aanvragen. De brochure ‘declaratieregeling’ is bij de school te verkrijgen.

  • Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?

    Over schoolverzuim

    Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.

    Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
    • bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
    • bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
    • voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.

    Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.

    Hoe melden ouders hun kind ziek?

    Ziekmelden gebeurt via:

    - melding via Parro

    Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?

    Ouders kunnen verlof aanvragen via het formulier verlofaanvraag.
  • Wat is het toelatingsbeleid?

    Wanneer ouders/verzorgers hun kind willen aanmelden, worden zij uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met de directeur.

    Tijdens het gesprek komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: de levensbeschouwelijke identiteit, de onderwijskundige uitgangspunten, de schoolregels, afspraken m.b.t. de procedure van toelating, de synergische cirkel.

    Van de ouders/verzorgers wordt verwacht dat zij met het ondertekenen van het inschrijfformulier de uitgangspunten van de school zullen respecteren en dat de leerlingen alle lessen gaan volgen. De school maakt geen onderscheid in ras of geloof. Indien de school een leerling weigert in te schrijven, ontvangen de ouders hiervan schriftelijk bericht. De toelating op onze school is niet afhankelijk van een geldelijke bijdrage van de ouders.

    Voor de plaatsing worden de volgende voorwaarden gehanteerd:

    =>de leeftijd van de nieuwe leerling is minimaal 4 jaar;

    =>er is een evenwichtige balans in de groepsgrootte;

    =>er is een evenwichtige balans tussen zorg- en niet-zorgkinderen;

    =>de realisatie van kwalitatief goed onderwijs zoals beschreven in het schoolplan;

    =>inzage in de eventuele testgegevens van het kind;

    =>inzage in het aanwezige onderwijskundig rapport van de leerling, wanneer deze al eerder een school heeft bezocht of het overdrachtsformulier door een kinderopvang afgegeven;

    =>zicht op de eventuele nodige medische zorg;

    =>bij definitieve toelating is het noodzakelijk dat de kleuter zindelijk (uitgezonderd medische/lichamelijke oorzaken) en aanspreekbaar is;

    =>zicht op het ontwikkelingsperspectief van het individuele kind (zorgprofiel).

    In het gesprek met de directeur ontvangen de ouders/verzorgers informatie over de school. Daarna kunnen de toekomstige leerlingen volgens de procedure worden ingeschreven. Hiervoor maken wij gebruik van een aanmeldformulier, conform de afspraak met alle basisscholen in Maastricht e.o. Het is voor het kind van groot belang, dat dit formulier zorgvuldig en naar waarheid wordt ingevuld. U bent als ouder verplicht om de bijzonderheden van uw kind te vermelden. Indien u het voornemen heeft om uw kind bij een andere school aan te melden, bent u verplicht eerst zelf de school ervan op de hoogte te stellen. Daarnaast is de afspraak gemaakt dat de intern begeleiders onderling overleg hebben over de ontwikkeling van de leerling.

    Wanneer een leerling een verwijzing van de vorige school heeft voor het SBO (Speciaal Basis Onderwijs) of wanneer in de ontwikkeling van de leerling geconstateerd wordt dat er onvoldoende begeleidingsmogelijkheden zijn, wordt er samen met u naar een passende oplossing gezocht.

  • AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming)

    Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. De privacywet verscherpt en vergroot uw privacy rechten.

    Voor de maatschappij, dus zo ook voor de Stichting SMART Limburg, is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de privacy. Dit geldt in ons geval dan ook vooral voor de (persoons)gegevens van onze leerlingen en dien ouders. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die sinds 25 mei 2018 van kracht is het uitgangspunt voor de behandeling/verwerking van persoonsgegevens binnen de stichting.

Waar wonen de leerlingen van deze school?

In welk postcodegebied wonen de leerlingen van deze school?

PostcodegebiedAantal leerlingenPercentage
62175915,8%
6216369,6%
6218236,1%
6222195,1%
6215174,5%
6224174,5%
6214133,5%
6226102,7%
616382,1%
616461,6%
622761,6%
619151,3%
2991<5
6135<5
6136<5
6137<5
6142<5
6161<5
6162<5
6165<5
6166<5
6171<5
6211<5
6213<5
6221<5
6225<5
6228<5
6229<5
6231<5
6245<5
6291<5
6343<5
6374<5
6414<5
6417<5
6438<5
Islamitische Basisschool El Habib (Maastricht) | Scholen op de kaart (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 5494

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.