Canasta Spelregels, de Volledige Speluitleg - Leuke Bordspellen (2024)

Over het Canasta Kaartspel

Canasta is een kaartspel dat je met normale speelkaarten kan spelen. Je hebt hiervoor 2 kaartendecks nodig (108 kaarten). De jokers doen gewoon mee tijdens dit spel. Over het algemeen speel je met 2-4 personen. Het is mogelijk om een derde spel kaarten toe te voegen en met 6 spelers te spelen. In dat geval speel je met teams.

Het is ook mogelijk om dit spel in teams te spelen (een echte aanrader als je een leuk spelletje met vrienden zoekt bijvoorbeeld). De Canasta regels zijn in principe niet heel complex, maar om echt leuk mee te doen raden we een minimumleeftijd van circa 12 jaar aan.

Ontdek meer kaartspelletjes

Canasta Spelregels Uitgelegd

Hieronder zetten we alle spelregels van dit kaartspelletje op een rij. Zoals we al noemden is het doel van het spel om als eerste 5000 punten te verzamelen.

De Voorbereiding van het Spel

Schud allereerst alle kaarten goed door elkaar. Daarna krijgt iedere speler een aantal kaarten, afhankelijk van het aantal spelers:

  • 2 spelers: 15 kaarten per persoon
  • 3 spelers: 13 kaarten per persoon
  • 4 spelers: 11 kaarten per persoon
  • 6 spelers (teams): 11 kaarten per persoon

Alle overige kaarten vormen een gedekte trekstapel. De bovenste kaart wordt omgedraaid. Dit is de aflegstapel. Is dit een joker, 2 of een rode 3? Dan is de kaart ongeldig en draai je nog een kaart om, totdat je een andere kaart hebt.

Over het algemeen mag de speler links van de deler het spel beginnen. Speel met de klok mee.

Klaar om te beginnen?

Canasta Spelregels, de Volledige Speluitleg - Leuke Bordspellen (1)

Uitleg van de Speelbeurten

Tijdens je beurt probeer je zoveel mogelijk punten te scoren door sets op tafel te leggen of bestaande sets uit te breiden.

Begin je beurt door 1 kaart van de trekstapel te pakken en 1 kaart uit je hand weg te gooien.

In plaats van 1 kaart van de trekstapel te pakken, mag je ook de hele stapel met weggegooide kaarten in 1 keer pakken. Dit mag alleen wanneer je al kaarten op tafel hebt liggen, of wanneer je de bovenste kaart kunt gebruiken om op tafel te komen. Let wel op: tijdens je huidige beurt mag je alleen de bovenste van deze kaarten gebruiken.

Sets Maken en op Tafel Komen

Tijdens het Canasta spel maak je, anders dan bij Jokeren en Duizenden bijvoorbeeld, alleen sets van dezelfde kleur. De getallen lopen hierbij op of af. Een set bestaat uit minimaal 3 kaarten en heeft minimaal 2 normale kaarten ertussen (een joker telt bijvoorbeeld niet als normale kaart).

Om op tafel te mogen komen, moet je eerst een minimaal aantal punten hebben. Dit aantal punten is weer afhankelijk van hoeveel punten je tot nu toe tijdens het hele spel hebt verzameld:

  • 0 tot 1499 punten: 50 punten
  • 1500 tot 2999 punten: 90 punten
  • 3000 tot 5000 punten: 120 punten

Naarmate het spel vordert, wordt het dus steeds lastiger om op tafel te komen. Om te kijken of je aan het minimale punten aantal voldoet, tel je de punten van alle kaarten in de gespeelde set(s) bij elkaar op. Hieronder staat per kaart hoeveel punten deze waard is:

  • Aas: 20 punten
  • 2: 20 punten
  • Zwarte 3: 5 punten
  • Rode 3: 100 punten
  • 4 t/m 7: 5 punten
  • 8 t/m Heer: 10 punten
  • Joker: 50 punten

Lig je eenmaal op tafel? Dan heb je tijdens het spel ook de mogelijkheid om kaarten weg te spelen door ze aan te sluiten bij 1 van je eigen sets. Speel je in teamverband? Dan mag je ook kaarten bij je teamgenoot aansluiten.

De Speciale Kaarten

Er zitten een aantal speciale kaarten in het spel: de 2, de zwarte en rode 3 en de joker. Hieronder leggen we uit wat deze kaart zo speciaal maakt.

De Zwarte en Rode 3

Zowel de zwarte als rode 3 zijn speciaal tijdens Canasta, maar om verschillende redenen.

De rode 3 wordt altijd meteen open op tafel gelegd wanneer je er 1 hebt. Krijg je deze kaart helemaal aan het begin van het spel terwijl de kaarten verdeeld worden? Dan wissel je hem om voor een andere kaart.

Deze rode 3 is 100 punten waard. Heb je alle 4 de rode drieën? Dan ontvang je zelfs 800 punten!

De zwarte 3 werkt anders. Dit is namelijk een zogenaamde “blokkeerkaart”. Ligt deze boven op de aflegstapel? Dan mag de stapel niet gepakt worden totdat er een andere kaart op ligt.

De 2 en de Joker

Deze kaarten heten ook wel de Wild Cards van het spel. Zowel de 2 als de Joker kunnen ingezet worden ter vervanging van elke andere willekeurige kaart (behalve een rode 3).

De Joker en de 2 kunnen ook ingezet worden om de aflegstapel permanent te blokkeren. Hiervoor leg je de kaart loodrecht (met een hoek van 90 graden) op de bovenste kaart van de aflegstapel. De stapel mag niet gepakt worden op dit moment. Wanneer iemand de stapel in de toekomst pakt, mag je alleen alle kaarten tot deze kaart pakken, en niets eronder.

Canasta Uitleg

De naam verklapt het natuurlijk al een beetje, maar tijdens het spel draait alles om het maken van Canasta’s. Dit zijn sets van 7 (of meer) kaarten die op elkaar aansluiten (eventueel met Wild Cards). Hier beginnen de punten echt binnen te rollen!

Hoeveel punten je voor een Canasta krijgt, hangt af of het een zuivere of onzuivere Canasta is:

  • Een zuivere Canasta is een Canasta zonder jokers of pseudo jokers (zoals de 2). Hiervoor krijg je 500 punten.
  • Een onzuivere Canasta is een Canasta die 1 of meer pseudo jokers heeft. Hiervoor krijg je 300 punten.

Canasta Spelregels, de Volledige Speluitleg - Leuke Bordspellen (16)

Einde van een Ronde

Een ronde eindigt in 1 van de volgende 2 situaties:

  • Alle spelers hebben hun handkaarten weggespeeld
  • De trekstapel is op

Aan het einde van de ronde worden alle punten per persoon of team bij elkaar opgeteld. Je ontvangt punten voor de waarde van elke unieke kaart en daarbij natuurlijk ook extra punten voor alle Canasta’s die je hebt weten te halen.

Einde van het Spel

Het hele spel eindigt zodra een speler of team aan het einde van het spel 5.000 punten heeft verzameld. Indien meerdere spelers over deze grens gaan tijdens dezelfde ronde, wint degene met het hoogste puntenaantal.

Canasta Spelregels, de Volledige Speluitleg - Leuke Bordspellen (17)

Optionele Spelregels Canasta

Naast de basisregels zoals we die hierboven hebben uitgelegd, zijn er nog een aantal optionele Canasta spelregels die je kunt toepassen. Hieronder geven we je een overzicht, zodat je het spel lekker gevarieerd kan houden!

Spelen met Minpunten

Tijdens sommige versies van het Canasta kaartspel is het ook mogelijk om minpunten te scoren. Vaak is dit wanneer je aan het einde van een ronde nog een zwarte 3 in je hand hebt. Elke zwarte 3 geeft je dan 100 minpunten.

Een andere manier om aan minpunten te komen kan zijn door een rode 3 op tafel te hebben, zonder dat je die ronde een Canasta hebt gevormd. Je ontvangt nu 100 minpunten, of zelfs 800 minpunten als je alle rode drieën hebt.

Als je deze regel(s) toepast, is het ook mogelijk om je totale score in de min te hebben. Heb je zo’n negatieve score? Dan mag je al op tafel met een setje van 15 punten of meer.

Meer dan 5.000 Punten

Je kunt ook van tevoren afspreken om verder te gaan dan de 5.000 punten om het spel te winnen (meestal ga je dan tot 10.000). Hiervoor gelden ook nieuwe regels om op tafel te mogen:

  • 5000-6999: 150 punten
  • 7000-1000: 1 Canasta

Speciale Canasta’s

Naast de zuivere en onzuivere Canasta’s zijn er nog een aantal die je kunt toevoegen om het spel spannender te maken:

  • Azen Canasta:
    • Zuiver (rode aas boven) 800 punten
    • Onzuiver (zwarte aas boven): 500 punten
  • (Pseudo)joker Canasta (bestaat uit alleen Jokers en tweeën): 1000 punten

Canasta Spelregels, de Volledige Speluitleg - Leuke Bordspellen (18)

Veelgestelde Vragen en Onduidelijkheden

Hieronder behandelen we nog een aantal veelgestelde vragen en onduidelijkheden over het spel. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan jullie potje kunt beginnen!

Hoeveel kaarten met Canasta?

Je speelt het spel met 2 kaartendecks (inclusief jokers), of met 3 decks als je met 6 spelers in teamverband speelt. Het aantal kaarten per persoon is afhankelijk van het aantal spelers:

  • 2: 15 kaarten per persoon
  • 3: 13 kaarten per persoon
  • 4 of 6: 11 kaarten per persoon

Hoeveel punten is een Canasta van jokers?

Als je speciale regels toepast, kun je een Canasta maken met alleen (pseudo)jokers. Dit levert je 1.000 punten op.

Wat als de stapel op is tijdens Canasta?

Raakt de stapel op? Dan eindigt een ronde en is het tijd voor de puntentelling.

Hoe moet je een deler kiezen?

Jullie mogen zelf bepalen hoe de deler gekozen wordt; hier zijn geen speciale regels voor.

Canasta Spelregels, de Volledige Speluitleg - Leuke Bordspellen (27)

Meer zoals het Canasta Spel

Ben je op zoek naar nog meer plezier met normale speelkaarten? Dan ben je bij ons aan het goede adres, want we hebben genoeg spelregels voor je op een rijtje gezet. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Gin Rummy, een simpel kaartspel dat wel wat wegheeft van Rummikub
  • Hartenjagen, waarbij je eerst probeert 50 punten te halen en daarna weer teruggaat naar de 0 punten
  • Het Stressen kaartspel, dat je reactievermogen even flink op de proef stelt

Toch liever iets anders? Dan raden we je aan eens tussen alle spelletjes op onze site te kijken.

Ontdek meer spelletjes

Canasta Spelregels, de Volledige Speluitleg - Leuke Bordspellen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 5796

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.